Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in sneltrein vaart op. Trendwatchers geven aan dat er in de komende 10 jaar meer zal veranderen dan in de afgelopen 100 jaar. Van alles wat kinderen nu leren kunnen ze over 10 jaar nog maar 10% gebruiken.

In de industrie zullen we dus continu onze kennis moeten aanvullen om bij te blijven. Maar hoe kom je aan die nieuwe kennis als ook de reguliere onderwijs instellingen met hetzelfde probleem kampen?

Voor mij, Peter de Dreu eigenaar van Assemblagebedrijf Perfect, werkt het goed om gerichte nieuwe informatie te verzamelen via nieuwsbrieven en zo betrokken te raken bij nieuwe initiatieven.

Nadat  ik besloten heb om Assemblagebedrijf Perfect door te ontwikkelen richting de Smart Industry heb ik me aangemeld als Smart Industry ambassadeur. Vanuit de contacten die ik hier heb opgedaan kwam ik in aanraking met de nieuwsbrief 3-D makers zone. In 1 van de nieuwsbrieven las ik een artikel over het Low-Range netwerk. Ik heb nog geen idee of het voor mij nuttige toepassingen heeft, maar heb toch contact opgenomen. Dit had uiteindelijk als resultaat dat ik nu deelnemer ben van de samenwerkingsvorm “Smart makers Education”. Binnen deze organisatie werken bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen samen aan thema’s zoals: Internet of Things, Robotica en 3D Printing. Hierin zie je 1 van de fundamenten van Smart Industry terug: samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Dit is voor mij een manier om kennis te delen maar ook om kennis op te doen.Smart Industry

Ook worden doordat je betrokken bent bij diverse Smart Industry initiatieven nieuwe ideeën geboren. Waar ik me in eerste instantie voornamelijk op de robotisering richtte zie ik nu ook mogelijkheden om een 3 D printer in een assemblagelijn op te nemen. Een bepaald onderdeel kan dan in de lijn geprint worden in plaats van dat het aangeleverd moet worden.

Mijn idee is dan ook: Stap in de Smart Industry trein ook al weet je nog niet precies waar je naartoe gaat. Onderweg zul je zeker nieuwe kennis en ideeën opdoen. En wellicht is Assemblagebedrijf Perfect een goede reispartner.

Dit is mijn column in  het magazine “Het ondernemersbelang” uitgave mei 2016.