Assemblagebedrijf Perfect staat bij het Regionaal Centrum voor Technologie bekend als het kleinste smart industry lab. 

RCT Gelderland (Regionaal Centrum voor Technologie) heeft als doel innovatie te stimuleren. “We brengen bedrijven in contact met andere bedrijven en met kennisinstellingen, zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Radboud Universiteit en de ROC ‘s”, legt John Schraven uit. “Daarnaast hebben we financiële instrumenten die we inzetten, zoals vouchers. We hebben een groot netwerk in de maakindustrie en in de IT.” De zeven innovatiemakelaars werken nauw samen. “We worden steeds meer een team en hebben vrijwel dagelijks contact. We wisselen kennis over bedrijven uit en geven elkaar tips bij bepaalde vraagstukken.”

Samenwerken met robots

Tijdens het interview zijn we te gast bij Peter de Dreu,eigenaar van assemblagebedrijf Perfect. “Dat is het kleinste smart industry lab dat we kennen, maar hier kunnen we goed laten zien wat wij beogen. Peter heeft een assemblagebedrijf en werkt met cobots. Cobot staat voor collaborative robot, dus een robot waar je als mens mee kunt samenwerken aan een tafel. Hij wil geen personeelsuitbreiding, maar juist een toename van cobots”, gaat John Schraven verder. “We helpen hem op meerdere manieren. Ten eerste door hem in contact te brengen met andere bedrijven die werken met cobots, waardoor er een cobotpool is ontstaan. Ten tweede wil Peter de productie van waakvlamleidingen cobotiseren. Dus zorgen we voor stagiaires van het Graafschapcollege, die samen met Peter dit voor elkaar boksen. Natuurlijk brengen we ook bedrijven in contact met Peter, die iets geproduceerd en geassembleerd wil hebben. Tot slotzorgen we voor een stukje financiering in de vorm van een voucher.”

Smart

Peter de Dreu heeft een gefaseerd plan om dit assemblagebedrijf met een enkele cobot tot een smart fabriek te ontwikkelen. “Ik ben helemaal enthousiast over de smart industry. Het kenmerk is dat je met de nieuwste technologie werkt en deze digitaal aan elkaar koppelt”, vertelt Peter de Dreu. “Dat is wel een heel breed begrip. Maar ik heb het om te beginnen opgeknipt in een drietal fases. Dat is het digitaliseren en het cobotiseren en samenwerken in de keten. Ik wil graag met de leveranciers en de klanten een gezamenlijke administratie opzetten, zodat je in een bestand kan werken. Als een klant een order plaatst zie ik dat binnenkomen, de leverancier laat de benodigde producten komen, ik ga samenstellen en als ik klaar ben ziet de klant dat direct.”

Vertrouwensband

Als innovatiemakelaar bezoekt John Schraven allerlei maakbedrijven. “Ik haal vraagstukken op bijvoorbeeld over productie, over technologie of een verhuizing van een bedrijf. Soms organiseer ik een experttafel waar er over bepaalde ontwikkelingen gepraat wordt. Met die vraagstukken koppel ik bedrijven aan andere bedrijven die dezelfde vraag of een oplossing hebben of ik koppel ze aan een kennisinstelling”, licht hij toe. “Als de relatie er al ligt hoef ik niets meer te doen. Wij zijn dagelijks bezig met vernieuwend verbinden. Wij zijn natuurlijk onafhankelijk. Daardoor creëren we een vertrouwensband en ontstaan er dingen die ertoe doen.”

Lees het verslag in het ondernemersbelang editie 4/2018 pagina 13